Frieden valtakunta

17 lokakuun, 2012

Eläinlääkärillä taas

Filed under: Sairastukset — Kissapojat @ 4:08 pm

No niin, nyt on käyty lääkärillä. Erikoista syytä vain ei vaivaan löytynyt… Todettiin, ettei mitään tulehdukseen viittaavaa ole, sakkaa tai kiteitä ei ollut eikä muutakaan erityisen mainittavaa havaittu. Diagnoosina oli nyt sitten idiopaattinen kystiitti. Sama kuin Figolla, vaikka oireet olikin ihan erilaiset. Figon papereissa kylläkin lukee interstitielli kystiitti, mutta tämä lääkäri laittoi mukaan sellaisen artikkelin, jossa sanottiin, että idiopaattista kystiittiä on aiemmin sanottu interstitielliksi. Ja sitäpaitsi Friedehän on viime aikoina juonut hirmuisesti, tietystikin olen antanut nestettä senkin ruuan mukana kun kerran Figonkin. Ne kuitenkin vaihtavat kuppeja, eikä se Friedekään pelkkää vettä ole tavannut juoda, ei sillekään enempi neste pahaa tee.

Saatiin kipulääkettä annettavaksi tarvittaessa. Lisäksi pyysin sitä Cystaid-ravintolisää, koska tuntuu että ainakin Figolla se jopa auttoi. Figoltakin se jo loppui, mutta nyt alan antaa sitä sillekin uudestaan, on näyttänyt vähän siltä ettei olisi pahitteeksi. Lisäksi sekä lääkäri että eläintenhoitaja suosittelivat lämpimästi Feliway-haihdutinta. Se laitettiin nyt sitten haihduttamaan.

Ultra tuli tosiaankin tehtyä. Varoitin etukäteen, että epäilen vahvasti ettei onnistu. Hoitaja piti takajaloista ja minä etupuolelta, kun lääkäri ultrasi. Friede murisi kyllä koko ajan, muttei paljon muuta siinä kohtaa. Näyte otettiin rakosta neulalla vatsanpeitteiden läpi(!), siinä kaveri alkoi rimpuilla. Neula nyt oli tietysti ohuttakin ohuempi ja pieni näyte saatiin. Bakteeriviljelyn tulokset ilmoitettaan huomenna, jos on tulehdusta. Mitään viitteitä siihen ei kuitenkaan ole.

Kotiin tullessa Friede marssi suoraa pissille. Oli vissiin reppanalla hirmuhätä (no miksei, koko päivän joutunut olemaan pissimättä)! Nyt sitten väsyttää. Mutta ei sentään löytynyt mitään akuuttia ja vakavaa. Jos ajoittaisilla kipulääkkeillä (ja ravintolisällä) selvitään, tilanne on aivan hyvä kuitenkin.

Että sellaista. Mitähän seuraavaksi?

6 kommenttia »

 1. No oho! Täällä eivät suostuneet ottamaan neulalla, kun on niin pieni rakko kissalla. No onkohan täällä edes ultraa…?! Sillä olisi selvinnyt moni juttu, niin.

  Siis sielläkin idioottimainen kystiitti. Voi. Meillekin tarjottiin silloin feliwaytä, mutta en ottanut vielä silloin. Onko teidän kissoilla stressiä? Eihän paljon mikään ole muuttunut, ei uusia elukoita tms.

  Ikävä juttu, mutta pysynee lääkkeillä kurissa. Pissaako kissat teillä vahinkopissejä? Mie en nyt ihan ymmärrä tuota frieden diagnoosia…olen ihan hämmästynyt. Molemmilla kissoilla?

  kommentti Kirjoittanut Pirjo — 17 lokakuun, 2012 @ 7:32 pm

 2. Juu, ultraäänen ohjauksella otettiin näyte. Ei kuulemma useimmilla kissoilla edes tunnu, kun on niin ohuen ohut neula. Ja sitten tietysti heti neula pois, jos kissa alkaa rimpuilla. Nytkin sitä näytettä saatiin vain ehkä milli, mutta riitti viljelyyn, ominaispainon määritykseen ja pH-mittaukseen. Tosin ell painotti hoitajaa olemaan hyvin säästeliäs 😀

  Idioottimainen kystiitti, niin. Sehän siis ilmeisesti merkitsee pissavaivaa, jolle ei löydy selvästi näkyvää syytä, ”kivuliaan rakon oireyhtymä” tai jotenkin niin. Friedellähän niin onkin, ei ole sakkaa, kiteitä, tulehdusta tai muuta erityistä syytä, mutta sattuu silti ja pitää hypätä vessalla yhtenään. Figolla taas sattui sakan takia ja sakkaa oli juomattomuuden takia. Vahinkopissejä ei kylläkään ole tullut. Figolla ei voinutkaan, kun se kerran ei pissinyt kuin äärimmäisessä hädässä. Friede taas olisi voinut, mutta siistinä kissana teki asiat laatikkoon (johon se sitten miltei muutti asumaan). Ja ymmärsin, että tuo vaiva voi oireilla likipitäen miten tahansa…

  Stressistäkin puhuttiin. Onhan siihen teoreettinen mahdollisuus tietysti, ei voi tietää mikä kissan mielestä on stressaavaa. Ja toki tämä sairastaminen itsessään on kissoille raskasta. Voihan olla, että jotkut pienet muutokset on nyt kasaantuneet ja aiheuttaneet sen verran stressiä, että tuli tämä? Höyhen, joka katkaisi kamelin selän? Mutta miksi sitten selvästi isommat poikkeukset eivät ole aiheuttaneet ongelmia? Syyskuun alussa sentään oltiin viimeksi viikonloppu reissussa eikä kummallakaan ollut ongelmia. Vai onko nyt vain ollut juuri se väärä määrä omituisuuksia? Ja mitä omituisuuksia nyt on ollut, jos on?! Ei voi tietää. Toivottavasti jatkossa selvitään näillä avuilla mitä nyt on saatu, muuten on hyvät neuvot kalliit (jos ovat tietysti nyt ja ainakin).

  kommentti Kirjoittanut Henna — 17 lokakuun, 2012 @ 8:26 pm

 3. Kissain mieleen on vaikea päästä, että mikä mahdollisen stressin aiheuttaa. Kissat eläiminä ovat kyllä uskomattoman rutiinisuuntautuneita – sen olen huomannut ”kissanomistajaurani” varrella – tai siis kissahan omistaa minut, kun pyyhkii joka päivä kotiin tullessani oman tuoksunsa minuun. 🙂

  Tsemppiä ja voimia – toivottavasti pian olisi terveempiä aikoja!

  kommentti Kirjoittanut Sirpa — 18 lokakuun, 2012 @ 6:31 am

  • Kiitos tsempistä!

   Hyvä että huomasit korjata, kissoilla ei ole omistajia vaan palvelusväkeä 😉 Rutiinisuuntautuneita ne kyllä ovat. Mutta ovat toisaalta rutiinien muutoksistakin selvinneet ongelmitta.

   Tänään soitti eläinlääkäri. Oli ollut bakteeriviljelyssä pari pesäkettä. Epäili kontaminaatioksi, mutta varuiksi saatiin kuitenkin antibiootti. Näyte oli kuitenkin laimea (koska viime aikoina on juotu paljon) ja ottotapa erityisen steriili. Nyt itse potilas puolestansa on ollut taas aivan kunnossa… Mutta annetaan silti antibiootit, kaiken varalta.

   kommentti Kirjoittanut Henna — 18 lokakuun, 2012 @ 3:16 pm

 4. Voi. Toivottavasti antibiootit purevat pian.

  kommentti Kirjoittanut Mamma N — 19 lokakuun, 2012 @ 11:36 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.