Frieden valtakunta

27 kesäkuun, 2013

Allergiajuttua

Filed under: Allergia ja eliminaatiodieetti, Palveluskunta — Friede @ 6:49 am

[Palveluskunnan jorinat]

Oli YLEllä tällainen:

http://yle.fi/uutiset/liian_hyva_hoito_voi_tehda_lemmikin_sairaaksi/6703227

Pari asiaa. Ensinnäkin on totta, että puhtaat elinolot saattavat lisätä allergioita. Tästähän on keskustelu myös ihmisten allergioissa. Eläinkauppojen ja lääkäriasemien ruuat ovat puhtaampia kuin tavallisten kauppojen, tai ainakin niiden sisällöstä pitäisi olla tarkemmat tiedot olemassa. Paitsi että: jos puhdasta ruokaa syytetään allergioista, ja seuraavassa lauseessa neuvotaan ostamaan ruoka eläinkaupasta tai lääkäriltä, koska se on turvallisempaa, eikö kyseessä ole ristiriita?

Haluan kuitenkin kysyä, ovatko allergiat yleistyneet, vai onko niitä vain alettu huomaamaan? Kuka navettakissojen kutinoita ja vatsan kuntoa seurasi? Karvattomat kohdat ja raapimisjäljet saattoivat ihan hyvin mennä tappelun tai yleisen ”reissussa rähjääntymisen” syyksi. Vessahommat hoidettiin piilossa eikä kukaan nähnyt onko vatsa sekaisin vai ei. Maitoallergiaa on hyvin voinut olla kissoilla iät ja ajat, samoin kuin ne ovat yleensä laktoosi-intolerantikkoja, mutta siitä ei tiedetty. Sama pätee kalaan ja hyttysten ja muiden ötököiden pistoihin. Vilja kai ei suurina määrinä kuulunut entisaikojen kissojen ruokavalioon muutenkaan, se kai on tullut mukaan vasta sitten, kun kissoja on alettu ruokkimaan sisätiloissa?

Toisekseen, jos joku vei kissan eläinlääkärille vaikka 70-luvulla ja sanoi, että tämä kutisee, tuliko lääkäri edes ajatelleeksi, että se voisi olla allergiaa?

Kolmanneksi, paljonko allergiadiagnooseista itse asiassa onkin jotakin muuta kuin allergiaa? Etenkin koirilla kai allergiaksi merkitään asioita melko helposti?

Eivät kaikki kissat  olleet allergisia ”ennen vanhaan”, kuten eivät ole nykyäänkään. Pointti on, että tiedon lisääntyminen ei välttämättä tarkoita ongelman lisääntymistä, vaikka edellinen näennäisesti johtaa jälkimmäiseen.

Keskustelua?

10 kommenttia »

 1. Minä olen kanssasi samaa mieltä. En usko, että aikaisemmin on tunnettu, tiedetty, tutkittu tai hoidettu samalla tavalla kuin nykyään.

  kommentti Kirjoittanut Mamma N — 27 kesäkuun, 2013 @ 8:33 am

  • Tänä samaisena aamuna oli juttu myös ihmisten ruuista. Siinä sanottiin, että ennen maitoa on jatkettu ties millä ja matoja häädetty mm. nauttimalla tärpättiä. Sen mukaan monet 30-40-lukujen lapset sanovat, että vatsa oli melkein aina kipeä ja ”olin niin herkkä oksentamaan”. Jos ihmiset eivät ole tienneet omastakaan hyvinvoinnistaan, miten olisivat tienneet tai välittäneet kissasta tai koirasta? Huolimatta siitä, että sekä kissoilla että koirilla oli taloissa työ tehtävänä.

   kommentti Kirjoittanut Henna — 27 kesäkuun, 2013 @ 10:19 am

 2. Ehkä se on niin että ennen ei tiedetty/välitetty allergioista. Ja kuinka kauan on kissoja/koiria edes rokotettu? Siitä puhumattakaan että niitä olisi viety eläinlääkärille? Jos ne sairastuivat, ne joko selvisivät tai sitten eivät. Ei niille ennen suotu samanlaista hoivaa ja huolenpitoa kuin ne nyt saavat

  Ja se vilja ei todellakaan taida kuulua kissojen ruokavalioon. Tosin kissat söivät maalla viljalla itseään ravinneita hiiriä, joten siinä mielessä ne söivät sitä viljaa. Mutta häviävän vähän

  kommentti Kirjoittanut Myrsky ja Minna — 27 kesäkuun, 2013 @ 8:47 am

  • Totta, söivät viljaisia hiiriä, mutta hiiren mahassa vilja on jo esisulatettua. Vatsahapot ne on hiirelläkin 😉 Eikä sitä tosiaan niin paljon kyllä hiireen mahdukaan, ja allergioille on tyypillistä se, että tietyn verran siedetään ennenkuin oireita tulee.

   Ja totta sekin, jos kissa/koira sairastui, todettiin että se sairastui. Ei sen kummempaa. Jotkut selvisivät, jotkut eivät. Vaikka taitaa se tilanne olla edelleenkin joissain tapauksissa…

   kommentti Kirjoittanut Henna — 27 kesäkuun, 2013 @ 10:13 am

   • Nämä safkajutut voidaan viedä vaikka miten pitkälliseksi hifistelyksi. Meillä ihmisilläkin. (Luin keväällä Antti Heikkilän kirjan Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Liikaa viljaa syötetään ja suositellaan meille ihmisillekin. Voiko sitä enää syödä viljalla ruokittuja rypsiporsaitakaan…?)

    kommentti Kirjoittanut Myrsky ja Minna — 27 kesäkuun, 2013 @ 5:05 pm

    • Juu, hifistelyt on kokonaan oma lukunsa! Osa on hyvää asiaa, osa ei. Periaate on minusta se, että syödään sitä, millä kunnossa pysytään. Vaan välillä on hieman vaikeaa keksiä mikä se sellainen ruoka olisi! Tämä koskee yhtälailla sekä ihmisiä että eläimiä, jos kyseessä on joku ravitsemukseen liittyvä sairaus.

     kommentti Kirjoittanut Henna — 27 kesäkuun, 2013 @ 5:38 pm

 3. Onhan se selkeästi todellakin niin, että ei niistä navettakissoista ja pihakoirista ennen niin huolehdittu. Varmasti on ollut vaivaa jos toista – ei ole huomattu. Kissat hävisivät omille teilleen, tuli uusia. Toisaalta luulisin, että ehkä ne olivat kuitenkin sitten terveempiä: muuhun ei voi barfauksen suosio perustua. Ei ehkä ollut niin paljon allergioita. Yksinkertaista ruokaa, hiiriä, lintuja, koirille teurastuksen jämät ja kotiruokaa.

  Tai en tiedä. Jotenkin en luota jostain syystä Ell-ruokiin ja eläinkauppojen ruokiin. Aina on vähän syyllinen olo, kun kaataa pussin sisällön kuppiin. Että pitäisi tehdä paremmin. Tarjota erilaista ja parempaa. Lihoja ja purtavaa. Toisaalta eka kissalauma eli meillä markettiruualla ja sydämellä ja seitillä 16 – 18 vuotta! Nykyiset syö sekaisin kyllä kaikenlaista, paitsi tietenkin tuo raksu-Jaakko. Mikään liha ei ole herättänyt sen syömisintoa. Masentavaa katsoa kissaa, joka vain pyörähtää lautasella ja kävelee pois.

  Ruokajutut ovat vaikeita, niin ihmisillä kuin eläimillä. Jos joku tietystä ruokavaliosta löytää apua, niin ok. Voihan kyllä olla niinkin, että meidät ja eläimet ja ruoka on medikalisoitu jo niin, ettei sitä puhdasta löydy enää mistään… 😦

  kommentti Kirjoittanut Pirjo — 27 kesäkuun, 2013 @ 8:48 pm

  • Totta sekin, hiiri on kissalle optimiravintoa. Itseasiassa jostain kuulin joskus, että hiirestä kissa saa kaiken tarvitsemansa sopivassa suhteessa: kalsiumia ja rautaa imeytyvässä muodossa, hyvän määrän proteiinia jne. ja vielä hiiren karvat puhdistaa suolistoa. Ongelmat on varmasti lisääntyneet sitten, kun kissoille on ruvettu antamaan ruokaa kotona, mm. siksi että ne viljat astui mukaan ja ravintosisältö muuttui. Mutta kalalle ja maidolle allergisia epäilen kyllä olleen aiemminkin.

   Eläinkaupan ja lääkäriasemien ruokiin en varauksetta luota minäkään. Uskon kyllä, että niiden valmistusaineet on paremmin tiedossa, mutta varsinkin osassa eläinkaupan ruokia on aivan yhtälailla viljaa ja epämääräisiä ainesosia. Ja eipähän nekään mitään autuaaksitekeviä ole, se tuli huomattua tässäkin taloudessa talvella. Joskus puoleksi vitsinä tuumin, että pitäisköhän hankkia eläviä hiiriä noille syötäväksi, että olisi oikeaa ruokaa ja lajinmukaista tekemistä. Eläinsuojelulaki kylläkin taitaa kieltää tarjoilemasta elävää ravintoa. Medikalisoitumista ja ruuan puhtautta olen myös miettinyt useasti ostaessani lihoja kissoille. Luomuna ei ole kuin nautaa ja sen Figo oksentaa ja Friede ei oikein tykkää. Sianlihaa ei ole luomuna, kanaakaan en ole nähnyt, vaikka sitä pitäisi olla. Ei voi tietää mitä tulevat syöneeksi, ties vaikka nuo kutinat ja muut johtuisi siitä eikä ruoka-aineesta itsestään… Ja toisekseen, välillä en voi tietää kronklaako Figo ruokaansa siksi, ettei maistu, vai siksi että siinä on jotain vikaa, vaikka kuinka on hyvälaatuista lihaa tarjolla. Joskus on ollut jotenkin huonoa lihaakin kyllä, mikä on karvaasti koettu hiekkalaatikolla tai lattioita pyyhkiessä. Jos Friede kronklaa, ruuassa on varmasti joku vika tai sitten se on sairas itse.

   Tosiaan minusta ruokinta (ihmisen tai eläimen) lähtee siitä, että pysytään terveenä. Sitä ennen pitää tietysti suostua syömään jotakin! Kun Jaakko syö raksuja ja on terve, sopii syödä niitä hyvällä omallatunnolla. Se tosiaankin vie hermot, kun kissa vain käy katsomassa lautasta ja lähtee pois! Figo on tehnyt sitä nyt aivan jatkuvasti… Sekin tahtoisi raksuja (hmm. hampaaton kissa, joka ei vahingossakaan juo vettä…)! Ja marketin märkäruokaa on Figokin välillä syönyt aika paljonkin, mutta nyt tuppaa vatsa menemään sekaisin…

   Teidän ensimmäinen kissalauma oli kyllä erittäin pitkäikäinen! Selvästi on ollut ensiluokkainen hoito ja syöjälle sopivat eväät (oli mitä oli)! Toivotaan yhtä pitkää ikää nykyisellekin laumalle!

   kommentti Kirjoittanut Henna — 28 kesäkuun, 2013 @ 5:22 am

 4. Olipa jotenkin syyllistävä artikkeli ja samalla ristiriitainen, kuten sanoit. Älkää nyt hienostelko lemmikkien hoidossa, mutta ostakaa vain loppuunsa hiottua ell-ruokaa. Ihan varmasti niitä allergioita löytyy enemmän, kun niitä osataan epäillä. Ja varmaan eläintenkin ruoassa ja ympäristössä on ihan liikaa kaikkia epäilyttäviä lisäaineita ym. joiden vaikutuksia ei ole tarpeeksi tutkittu tai niistä on vaiettu.

  kommentti Kirjoittanut Mindy & Susan — 1 heinäkuun, 2013 @ 8:03 pm

  • Juu, nuo ristiriidat häiritsi. Tuli vähän sellainen olo, että mainosko tämä on. Hyvin pitää ruokkia lemmikit totta kai, ja olen itsekin sitä mieltä, että valmiit pöperöt olisi syytä ostaa muualta kuin tavallisesta marketista*), mutta tuo otsikko ei ollut ihan linjassa minusta.

   *) En kuitenkaan aivan elä kuten opetan, Figo syö kyllä marketin märkäruokaa jos niikseen tulee. Puolustaudun aiemmin mainitulla periaatteella: ruokinta perustuu sille, että kissa syö. Sitten tulee se, että se pysyy kunnossa, ja hifistelyt tehdään vasta sen jälkeen. Figon vatsa ei pysy edes lyhyellä aikavälillä kunnossa märkäruoka-sheballa, mutta sillä sen saattaa saada syömään ja juomaan edes jotakin, jos se tilanne tulee ettei kerta kaikkiaan mikään maistu. Saa pelattua vähän aikaa!

   kommentti Kirjoittanut Henna, Friede ja Figo — 6 heinäkuun, 2013 @ 12:05 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.