Frieden valtakunta

Pulututkimus

Pulut ovat kiehtovia otuksia. Siksi olemme Sulo Naukulan kanssa päätyneet tutkimaan niiden tapoja ja ulkomuotoa. Koko pulututkimus alkoi siitä, kun Sulo etsi kirjeystävää ja minä vastasin sille. Valitettavasti vielä kumpikaan meistä ei ole saanut koekäyttöön elävää pulua, mutta luotamme kyllä joskus saavamme pulun. Luvataan kohdella puluja hyvin. Erityisesti toiveissa olisi saada viestipulu toimittamaan mun ja Sulon välisiä viestejä.

Sen sijaan olemme saaneet runsaasti tietoa pulujen levinneisyydestä (laaja), ulkonäöstä (vaihteleva, kiinnostava) ja käytöstavoista (mielenkiintoiset, nykytiedon mukaan ensiluokkaiset etenkin ruokaillessa) se omien ihmistemme että kissakavereidemme ihmisten avustuksella. Olemme erittäin, erittäin otettuja siitä, kuinka paljon pulumateriaalia meille on toimitettu! Kiitos kaikki ihanat ystävät!

Näiden tietojen perusteella on tehty Pulukartta. Karttamerkkejä klikkaamalla näkee kussakin paikassa asuvan pulun kuvan, jos sellainen on saatavilla. Aina ei ole, ainakaan vielä.

Tällä hetkellä tiedämme puluista että:

 1. Puluja asuu eri maissa: Mummulassa, Englannissa, Helsingissä ja Jyväskylässä, Tammereella, Turuus, Kööpenhaminassa, Riiassa, Palma de Mallorcalla, Nizzassa, Bremenissä, Uimahallin katolla ja ehkä muuallakin. Puluja voi olla myös sisätiloissa.
 2. Pulut ja ihmiset esiintyvät paljolti samoilla alueilla.
 3. Puluja on ollut jo ainakin vuonna 2011.
 4. Pulut lentävät, nukkuvat, istuvat ja kävelevät, sekä nokkivat maata ja heiluttavat päätänsä eteen ja taakse kävellessänsä.
 5. Pulut kulkevat pareittain tai useamman pulun ryhmissä.
 6. Pulut ruokailevat järjestyksessä, toisin kuin fasaanit.
 7. Pulut syövät jyviä.
 8. Pulut kakkivat, mutta pissimisestä ei ole tietoa. Pulut pipanoivat paljon. On väitetty, että pulun pissi tulisi ulos yhtä aikaa pipanoiden kanssa, mutta tietoa ei ole varmistettu.
 9. Puluista lähtee sulkia.
 10. Puluja on monen värisiä: on harmaita ja vaaleita ja tummia ja variksen värisiä. Jotkut ehkä on takapuoleltaan tummempia, mutta toiset on takapuoleltaan vaaleampia. Puluilla on nokan päällä valkoinen kohta ja niiden jalat on punaiset.
 11. Pulut kujertavat vähän samalla tavalla kuin  toimivat kollit.
 12. Puluilla ei punoita silmänympärykset, mutta fasaaneilla punoittaa. Ainakin toimivilla poikafasaaneilla. Fasaaninpoikasilla ei silti punoita.
 13. Pulut on pienempiä kuin fasaanit, paitsi fasaaninpoikaset on pienempiä kuin pulut.
 14. Pulut on isompia kuin tinttiset ja pienempiä kuin harakat ja varikset.
 15. Puluilla ei ole räpylöitä.
 16. Pulut ja fasaanit ehkä tuoksuvat erilaiselta.
 17. Pulut ja fasaanit voivat esiintyä samoilla alueilla.
 18. Pululla on lyhyempi pyrstösulka kuin fasaanilla, vaikka miten pörhistelisi.
 19. Pulut ovat ehkä sukua ihmisille.
 20. Pulun poikanen on väriltään tumma ja karvaisen näköinen. Aikuinen pulu ei ole karvainen, vaan sulkainen.
 21. Pulut ovat pieniä melko lyhyen aikaa.

Selvittämättä on vielä ainakin:

 1. Osaavatko pulut uida?
 2. Miksi pulut heiluttavat kävellessään päätänsä edestakaisin?
 3. Nukkuvatko ja makaavatko pulut, ja jos eivät makaa, niin miten ne nukkuvat?
 4. Onko puluilla talvipesät tai nukkuvatko ne talviunta, jos yleensäkään nukkuvat?

Pulututkimus jatkuu siis edelleen. Toiveissa olisi saada oma tutkimuspulu, jotta pulujen käytöstapoihin voisi tutustua oikeassa ympäristössä. Ja se voisi toimia viestipuluna mun ja Sulon välillä. Siihen saakka on tyytyminen kuva- ja muuhun pulumateriaaliin.

Mieluusti saa myös kertoa, jos jollakulla on lisätietoa puluista, esimerkiksi jostain yllä olevista kysymyksistä. Tai jotakin muuta tietoa. Pulut ovat toden totta monipuolisia ja mielenkiintoisia otuksia!

Advertisement

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.